Aandacht voor agressie en geweld tegen truckers

Geplaatst op woensdag 09 mei 2012 05:18:00

De Inspectie SZW gaat in de transport en logistiek controleren of bedrijven genoeg doen om de risico’s van agressie en geweld te beperken. Bekeken wordt of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de problemen het hoofd te bieden.

 

Onderzoek van Transport en Logistiek Nederland vorig jaar laat zien dat de helft van de vrachtwagenchauffeurs te maken heeft met agressie. In 30% van die gevallen is er ook sprake van fysiek geweld.

 

Korte lontjes van medeweggebruikers leiden regelmatig tot agressie, geweldsuitingen en gevaarlijke situaties. Ondertussen moeten chauffeurs voldoen aan steeds hogere verwachtingen in afleversnelheid. Dit levert stress op. Ook de toenemende kans op ladingdiefstal zorgt voor meer stress onder werknemers in de transportbranche. Agressie en geweld en stress hebben een negatieve invloed op de arbeidsomstandigheden.

 

De inspecties richten zich op bedrijven met chauffeurs in het wegtransport en de distributie. Met name locaties in binnensteden zullen worden bezocht, omdat agressie en geweld hier vaker voorkomen. Inspecteurs zullen spreken met werkgevers, werknemersvertegenwoordigers, chauffeurs en planners.

 

De Inspectie is al in overleg met de branche hoe het probleem aangepakt kan worden. Ook worden bedrijven geïnformeerd over mogelijke maatregelen. De controles vinden dit jaar plaats en worden mogelijk in 2013 vervolgd.

 

De Inspectie SZW heeft een uitgave gemaakt voor werkgevers en werknemers in de transport en logistiek: ‘Samen op weg naar veilig en gezond werk’. Dit is een verkorte versie van de sectoraanpak transport en logistiek 2012-2015. Hierin staan de belangrijkste risico’s in de sector waar de Inspectie SZW op zal controleren. Ook wordt hierin beschreven wat de aanpak van Inspectie SZW in deze branche in de komende jaren zal zijn.

Wie zijn wij


 

Wij zijn Arbode Consultancy, uw partner voor advies en training op het gebied van arbeidsomstandigheden, kwaliteit en milieu. Dagelijks staat ons team van arboprofessionals voor u klaar om u van dienst te zijn. Stuk voor stuk mensen met veel ervaring en oog voor de praktijk. 

 

DOE-HET-ZELF TIPS ARBODE

AANRADER! Interne audit training

Het periodiek verifiëren of het uitgezette beleid in...

Preventie- medewerker 2014

Elk bedrijf moet ten minste één preventiemedewerker in...

Contact

Arbode Consultancy b.v.
Papland 4d
Postbus 274
4200 AG Gorinchem
0183 - 64 93 67
Email
of contactformulier