Een op de drie werknemers verzuimt na een arbeidsongeval langer dan een maand.

Geplaatst op maandag 02 juli 2012 09:18:00

In Nederland hebben in 2010 naar schatting 224.000 werknemers te maken gehad met een arbeidsongeval met letsel en verzuim als gevolg. Een derde van de ongevallen leidde tot verzuim van langer dan één maand. Eén op de tien werknemers verzuimde langer dan een half jaar. Naast persoonlijk leed veroorzaken arbeidsongevallen nog steeds een aanzienlijke last voor het bedrijfsleven en de maatschappij. Het aantal arbeidsongevallen in Nederland is sinds 2005 stabiel.

Dit staat in de Monitor Arbeidsongevallen in Nederland 2010 die TNO op 2 juli publiceert, waarin de meest recente cijfers zijn verwerkt.Uit de Monitor Arbeidsongevallen blijkt onder andere dat in 2010 circa 3,2% van de werknemers het slachtoffer was van een arbeidsongeval met lichamelijk letsel en/of geestelijke schade en verzuim van tenminste één dag. Ongeveer 3.800 arbeidsongevallen hebben tot een ziekenhuisopname geleid na behandeling op een Spoedeisende Eerste Hulp afdeling. Er waren 75 arbeidsongevallen met dodelijke afloop te betreuren in 2010.

Van de werknemers die in 2010 betrokken waren bij een ongeval met letsel en verzuim, rapporteert 67% lichamelijk letsel, 22% geestelijk letsel en 10% zowel lichamelijk als geestelijk letsel. Paulien Bongers, Innovatiedirecteur Arbeid bij TNO: “Veel mensen zullen niet direct aan geestelijke schade denken, wanneer we het hebben over de gevolgen van een arbeidsongeval. Geestelijke schade kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer een werknemer door iemand is bedreigd. Door ook naar geestelijke schade te kijken, lopen we in de pas met de Europese definitie van een arbeidsongeval: een ongewild, afzonderlijk voorval tijdens het werk dat onmiddellijk leidt tot lichamelijke of geestelijke schade. Uit onze cijfers blijkt dat de gevolgen van geestelijk letsel door arbeidsongevallen niet moeten worden onderschat: 64% van de werknemers die geestelijk letsel rapporteert als gevolg van een arbeidsongeval, verzuimt langer dan een maand.”

Wie zijn wij


 

Wij zijn Arbode Consultancy, uw partner voor advies en training op het gebied van arbeidsomstandigheden, kwaliteit en milieu. Dagelijks staat ons team van arboprofessionals voor u klaar om u van dienst te zijn. Stuk voor stuk mensen met veel ervaring en oog voor de praktijk. 

 

DOE-HET-ZELF TIPS ARBODE

AANRADER! Interne audit training

Het periodiek verifiëren of het uitgezette beleid in...

Preventie- medewerker 2014

Elk bedrijf moet ten minste één preventiemedewerker in...

Contact

Arbode Consultancy b.v.
Papland 4d
Postbus 274
4200 AG Gorinchem
0183 - 64 93 67
Email
of contactformulier