EU-OSHA helpt leerkrachten in het basis- onderwijs met lessen over veiligheid en gezondheid

Geplaatst op vrijdag 07 september 2012 11:11:00

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) presenteert samen met het Napo Consortium een interessant nieuw project om kinderen op de basisschool elementaire kennis op het gebied van veiligheid en gezondheid bij te brengen. Het initiatief ‘Napo voor leerkrachten’ stelt een reeks lesmaterialen online voor leerkrachten beschikbaar. De pakketten zijn bestemd voor kinderen tussen 7 en 11 jaar. EU-OSHA geeft hierin met behulp van de tekenfilmheld Napo op een laagdrempelige en aantrekkelijke manier voorlichting over veiligheid en gezondheid op het werk.

De lesprogramma's kunnen gratis worden gedownload en bestrijken onderwerpen die kinderen in de basisschoolleeftijd vaak thuis en op school zullen tegenkomen, zoals veiligheidssignalen, gevaren voor de huid en de rug, en het herkennen van risico's en gevaren.

Elk van de zes lesprogramma's bevat een speciaal begeleidingsblad voor leerkrachten, waarop het onderwerp voor hen wordt ingeleid, evenals speciaal gemaakte videoclips en materialen die geen gesproken of geschreven tekst bevatten. De Napo-videoclips en de creatieve opdrachten zijn bedoeld om de onderwerpen op een plezierige en informatieve manier te verkennen; het interactieve karakter van de lessen moet ervoor zorgen dat de leerlingen geïnteresseerd blijven en zich betrokken gaan voelen bij de onderwerpen.

De lespakketten zijn zo opgezet dat ze aansluiten op bestaande vakken, zoals persoonlijke verzorging, kennis van maatschappij en gezondheid, natuurwetenschap, wiskunde en burgerschap, en dat ze een aanvulling vormen op onderwerpen die in de klas al aan de orde komen. De tekenfilmfiguur Napo wordt daarbij gebruikt om de kinderen aan te spreken en basisbeginselen van veiligheid en gezondheid te illustreren.

 Nadat de lespakketten met succes in vier landen(1) zijn getest, zijn ze nu in zeven talen beschikbaar (Deens, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Sloveens en Spaans) en worden ze gepromoot in 11 EU-lidstaten waar deze talen worden gesproken. Bij een succesvolle evaluatie zullen de pakketten op korte termijn in meer talen worden uitgebracht. Ook is het de bedoeling dat op langere termijn meer lespakketten worden ontwikkeld.

 

Download gratis de lespakketten (helaas nog niet in het Nederlands).

 

 

Wie zijn wij


 

Wij zijn Arbode Consultancy, uw partner voor advies en training op het gebied van arbeidsomstandigheden, kwaliteit en milieu. Dagelijks staat ons team van arboprofessionals voor u klaar om u van dienst te zijn. Stuk voor stuk mensen met veel ervaring en oog voor de praktijk. 

 

DOE-HET-ZELF TIPS ARBODE

AANRADER! Interne audit training

Het periodiek verifiëren of het uitgezette beleid in...

Preventie- medewerker 2014

Elk bedrijf moet ten minste één preventiemedewerker in...

Contact

Arbode Consultancy b.v.
Papland 4d
Postbus 274
4200 AG Gorinchem
0183 - 64 93 67
Email
of contactformulier