Jaarlijks 12.000 bedrijfsongevallen met letsel en verzuim in horeca

Geplaatst op woensdag 19 september 2012 13:45:00

Uit de Nationale Enquête Arbeidsongevallen blijkt dat jaarlijks 12 duizend werkenden in de horeca bij een ongeval tijdens het werk letsel en verzuim oplopen. Hiervan zijn in de periode 2006-2010 jaarlijks 5.000 slachtoffers behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis. Hiervan worden er jaarlijks tussen de 50 en 100 in het ziekenhuis opgenomen. Snijden (50%), vallen en uitglijden (14%) en verbranden (10%) zijn goed voor bijna driekwart van de letsels. Bij 4 procent van de op een SEH afdeling van een ziekenhuis behandelde letsels, is sprake van geweld tijdens het werk. Afgaande op deze cijfers blijkt wekelijks 1 op de 15 werkenden zodanig gewond te raken dat hij of zij niet verder kan werken! Dit filmpje laat zien dat een ongeluk in een keuken zo gebeurd kan zijn.

 

In samenwerking met het Bedrijfschap Horeca, Koninklijke Horeca Nederland, FNV Horeca, CNV Vakmensen en de Unie heeft VeiligheidNL (voorheen Consument en Veiligheid) een preventiecampagne ontwikkeld. De campagne ‘Aan de slag met Sjaak’ wordt door de horeca zelf in de bedrijven uitgevoerd.
De horeca is een sociale branche, waarin de gast op nummer één staat. Daarom doet de campagne een beroep op menselijkheid bij ondernemer en personeel. De campagne vraagt werkgevers in de horeca meer aandacht en zorg aan de veiligheid van het personeel te besteden. Een horeca ondernemer is ook gastheer voor zijn werknemers.
Aan werkgevers en werknemers wordt gevraagd veilig werken meer serieus te nemen. Bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken op onveilig gedrag! 

Zie verder www.werkveilig.nu/horeca. Ook is op deze site een gratis startpakket te bestellen. 

Wie zijn wij


 

Wij zijn Arbode Consultancy, uw partner voor advies en training op het gebied van arbeidsomstandigheden, kwaliteit en milieu. Dagelijks staat ons team van arboprofessionals voor u klaar om u van dienst te zijn. Stuk voor stuk mensen met veel ervaring en oog voor de praktijk. 

 

DOE-HET-ZELF TIPS ARBODE

AANRADER! Interne audit training

Het periodiek verifiëren of het uitgezette beleid in...

Preventie- medewerker 2014

Elk bedrijf moet ten minste één preventiemedewerker in...

Contact

Arbode Consultancy b.v.
Papland 4d
Postbus 274
4200 AG Gorinchem
0183 - 64 93 67
Email
of contactformulier