Machineveiligheid metaalindustrie

Geplaatst op donderdag 12 juli 2012 17:42:00

 

Ondanks de inspanningen van de metaalsector om de veiligheid en gezondheid van werknemers te verbeteren, is de situatie nog steeds zorgwekkend: fors meer ongevallen dan in andere sectoren en een hoog percentage bedrijven met overtredingen. Dit blijkt uit de Sectorrapportage Metaal 2009-2011, van de Inspectie SZW.

 In bijna driekwart van de bedrijven trof de arbeidsinspecteur één of meer overtredingen aan, gemiddeld 2,7 overtredingen per bedrijf. Driekwart van deze overtredingen (459 van de 609) had te maken met de veiligheid van diverse soorten machines, waarbij het in ruim 80% van de overtredingen ging om het ontbreken van beveiligingen. Met name bij de afscherming van de kolomboor en de draaibank was sprake van onveilige situaties. Andere overtredingen op het gebied van arbeidsmiddelen hadden te maken met hijs- en hefwerktuigen (19); heftrucks voor horizontaal transport (14); stellingen en trappen/ladders (4).

De resultaten van de verschillende activiteiten in de metaalsector in 2009 en 2010 maken duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is in deze sector. Immers de nalevingspercentages laten te wensen over, het aantal ongevallen met letsel is hoog en bepaalde beroepsziekten worden niet als zodanig herkend. De Inspectie SZW heeft daarom in 2011 verschillende activiteiten uitgevoerd en voor 2012 al weer nieuwe gepland. Deze maken deel uit van de in 2011 gestarte meerjaren-aanpak 2011-2015 voor de sector Metaal.

 

Arbode Consultancy heeft specialisten voor advisering op het gebied van machineveiligheid. Neem hiervoor contact op met helen.klijnen@arbode.nl

Downloads:

Sectorrapportage metaal 2009-2011

Arbeidsrisico's in de metaalindustrie.

 

Wie zijn wij


 

Wij zijn Arbode Consultancy, uw partner voor advies en training op het gebied van arbeidsomstandigheden, kwaliteit en milieu. Dagelijks staat ons team van arboprofessionals voor u klaar om u van dienst te zijn. Stuk voor stuk mensen met veel ervaring en oog voor de praktijk. 

 

DOE-HET-ZELF TIPS ARBODE

AANRADER! Interne audit training

Het periodiek verifiëren of het uitgezette beleid in...

Preventie- medewerker 2014

Elk bedrijf moet ten minste één preventiemedewerker in...

Contact

Arbode Consultancy b.v.
Papland 4d
Postbus 274
4200 AG Gorinchem
0183 - 64 93 67
Email
of contactformulier